رولیک

رولیک یا غلتک متحرک یک قطعه به شکل استوانه‌ است. این قطعه در نوار نقاله و برای باربری کاربرد دارد. وظیفه رولیک انتقال اقلام و بارها از طریق نوار نقاله یا سیستم کانوایر است. در واقع می‌توان رولیک را به عنوان اصلی‌ترین جزء در سیستم نوار نقاله به شمار آورد. مهم‌ترین مزیت استفاده از رولیک در نوار نقاله صرفه‌جویی در زمان، فضا و انرژی است.

البته رولیک‌ها علاوه بر نوار نقاله و انتقال اجسام استفاده‌های دیگری هم در صنایع مختلف دارند. تا جایی که در گذشته نوارهای غلتان در ساخت اهرام مصر کاربرد داشت. پس از آن نیز نوار نقاله غلطکی اختراع شد و در کشاورزی، صنعت و حمل و نقل مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت سال‌هاست که ادغام فناوری‌های جدید و مدرن در طراحی و ساخت رولیک موجب پیشرفت‌های بیشتری شد.

برای اطلاع از قیمت درام پولی،درام پولی با جوش زیرپودری،آیدلر و پایه آیدلر با کارشناسان سایت اخوان هیو تماس بگیرید.02645382233-09121816718

رولیک چه کاربردی دارد؟

رولیک نوعی غلطک متحرک به شکل استوانه است که در انتقال بارها توسط نقاله کاربرد دارد. هر رولیک از یک یا چند رولر تشکیل می‌شود که رولرها دارای یک یا چند بیرینگ هستند. کاربرد بیرینگ‌ها اطمینان از چرخش به صورت آزادانه است.

این وسیله از یک طرف به صورت مستقیم به موتور و از  یک طرف دیگر به نوار نقاله متصل است. بنابراین ابتدا توسط موتور به صورت چرخشی حرکت می‌کند. سپس این حرکت چرخشی موجب حرکت نوار نقاله می‌شود. به طور کلی رولیک‌ها نوار نقاله و بار را شکل داده و نگه می‌دارند. در عین حال انرژی و توان مصرفی برای انتقال بار را به حداقل ممکن می‌رسانند. به همین دلیل گفته می‌شود که موجب صرفه اقتصادی می‌شوند. چون در کاهش زمان، فضا و انرژی مورد نیاز برای حمل بارها نقش دارند.

به علاوه این امکان هم وجود دارد که رولیک‌ها به صورتی در کنار هم قرار داده شوند تا بدون نیاز به تسمه یا نوار نقاله اجسام بر روی آن‌ها حرکت کنند. در واقع این نوع نوار نقاله از کنار هم قرار دادن رولیک‌ها تولید می‌شود و در صنایع حمل و نقل مانند پست و چاپ کاربرد دارد.

انواع رولیک کدامند؟

رولیک‌ها در صنایع مختلف کاربرد دارند و به همین دلیل در انواع متنوع در بازار تولید و عرضه می‌شوند. انواع رولیک بر اساس ویژگی‌های ظاهری، کاربری و متریال تولیدی تقسیم‌بندی می‌شوند. قطر و ابعاد، کاربری و سرویس کاری، شرایط کاری و حمل، میزان بار روی نوار و سرعت نوار در این طبقه‌بندی در نظر گرفته می‌شود.

متداول‌ترین انواع رولیک شامل موارد زیر است:

  1. رولیک‌ ام دی آر (MDR)

این نوع از رولیک‌ها دارای موتور الکتریکی داخلی هستند. موتور این قطعات در داخل محفظه استوانه‌ای شکل آن‌ها قرار می‌گیرد. رولیک‌های MDR به صورت کنترل شده و دقیق حرکت را انجام می‌دهند. به همین دلیل در مقایسه با سایر رولیک‌ها بهره‌وری بالاتری دارند.

  1. رولیک‌ درایو (Drive)

این نوع رولیک‌ها در مقایسه با سایر انواع این قطعات برای انتقال بارها کارایی بیش‌تری دارند. به دلیل این‌که با سرعت بالاتر و مصرف انرژی کمتر کار می‌کنند.

  1. رولیک‌ ضربه‌ای یا ضربه‌گیر

علت نام‌گذاری رولیک‌های ضربه‌ای این است که با همین هدف طراحی شده‌اند. در واقع این نوع رولیک‌ها قابلیت جذب راحت ضربات را دارند. این رولیک‌ها با حلقه‌های پلاستیکی انعطاف‌پذیر پوشش داده می‌شود. بنابراین از بروز ضربه و آسیب به هسته و خود قطعه جلوگیری می‌کند. کاربرد رولیک‌های ضربه‌ای در نوار نقاله و مکان‌هایی است که امکان ریزش قطعات بر روی تسمه نقاله وجود دارد. البته این نوع رولیک هم در معرض خرابی ناشی از ضربه قرار دارد. بنابراین توصیه می‌شود برای کارایی بهتر از گهواره ضربه‌گیر استفاده شود.

  1. رولیک تروفینگ (Troughing)

این نوع رولیک به صورت خمیده در قسمت پایین تسمه نقاله نصب می‌شوند. با این ویژگی از ریختن مواد بر روی تسمه نقاله جلوگیری می‌کند.

  1. رولیک فلزی

رولیک فلزی از متریال فلز تولید می‌شود. این‌که در ساخت آن از کدام نوع فلز استفاده شود، به کاربری آن وابسته است. بنابراین با توجه به کاربری مورد نظر می‌تواند از آهن ساده، آلومینیوم یا استیل تولید شود.

  1. رولیک پلیمری

رولیک‌های پلیمری از پلی اورتان یا تفلون تولید می‌شوند. به همین دلیل در مقایسه با سایر رولیک‌ها سبک‌تر هستند. به گونه‌ای که وزن رولیک پلیمری می‌تواند تا ۵۰ درصد کمتر از رولیک‌های معمولی باشد. در نهایت به دلیل وزن کمتر مصرف انرژی کمتر و بهینه‌ای دارد. به عنوان سایر ویژگی‌های رولیک‌های پلیمری می‌توان به مقاومت در برابر سایش و خوردگی اشاره کرد. به همین دلیل برای مکان‌های دارای رطوبت بالا مناسب است.

  1. رولیک پرسی یا معمولی

این رولیک را به عنوان قدیمی‌ترین رولیک مورد استفاده در صنعت می‌شناسند. به علاوه استفاده از رولیک پرسی بسیار متداول است و بیشترین کاربرد را در میان سایر رولیک‌ها دارد. علت این کاربرد زیاد هم این است که با قیمت مناسب عرضه می‌شوند و در بازار در دسترس هستند. رولیک‌های پرسی از متریال گالوانیزه، آهن و استیل تولید می‌شوند. این‌که کدام متریال برای تولید آن‌ها مورد استفاده قرار گیرد. یا در چه سایز و ابعادی تولید شوند، به قدمت و کاربری آن‌ها بستگی دارد.

نکات خرید رولیک

در زمان خرید انواع رولیک لازم است به خصوصیات و مشخصات فنی آن توجه کنید. سپس با توجه به کاربری و استفاده مورد نظر از این قطعه، نوع مناسب برای خود را انتخاب و خریداری نمایید. مشخصاتی که باید برای انتخاب یک رولیک مناسب در نظر بگیرید شامل موارد زیر است:

  • وزن بار مورد نظر برای حمل
  • ابعاد و شکل فیزیکی بار مورد نظر
  • ابعاد دستگاه حمل و حداکثر ظرفیت قابل تحمل
  • سرعت مورد نظر برای بارگیری، حمل و تغذیه بار بر روی رولیک
  • میزان فرسایش و سایش در سطح حمل بار
  • دمای عملیاتی محیط حمل بار
  • احتمال قرار گرفتن بار در معرض آب، روغن‌های طبیعی و شیمیایی، ازن، مایعات پایه فنی و غیره

رولیک چه کاربردهایی در صنایع مختلف دارد؟

به طور کلی رولیک‌ها برای حمل و نقل در در بسیاری از صنایع به کار می‌روند. متداول‌ترین صنایعی که از این قطعه استفاده می‌کنند موارد زیر را شامل می‌شود:

  • صنایع بسته‎بندی
  • صنایع تولید تجهیزات پزشکی
  • صنایع غذایی
  • صنایع تولید و مونتاژ قطعات هوا و فضا
  • تولید تجهیزات کشاورزی
  • صنایع تولید کالاهای مصرفی از کارخانه‌های تولید روغن تا آب معدنی و غیره
  • تولیدکنندگان قطعات و دستگاه‌های الکترونیکی
  • صنایع داروسازی
  • صنایع معدنی
  • کارگاه‌های لیبل یا برچسب زنی
  • صنعت چاپ و پرس
  • صنایع تولید کاغذ
  • صنایع چوبی
  • صنایع لجستیک یا حمل و نقل

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 7 =