رولیک سازی

رولیک سازی به عنوان یکی از صنایع پرکاربرد شناخته می‌شود. به دلیل این‌که رولیک‌ها از مهم‌ترین قطعات جانبی تسمه نقاله‌ یا نوار نقاله به شمار می‌روند. به علاوه برای ماشین آلات سنگین راه‌سازی و مشابه آن مانند جرثقیل و غیره کاربرد زیادی دارند.

در این مطلب در مورد انواع رولیک و ویژگی‌ها و متریال مورد استفاده در تولید آن توضیح می‌دهیم. به علاوه با بررسی ساختار رولیک‌ها شما را با فرایند رولیک سازی آشنا خواهیم کرد.

انواع رولیک در رولیک سازی بر اساس نوع کاربری

آشنایی با فرایند رولیک سازی نیاز به شناسایی انواع رولیک دارد. به دلیل این‌که انواع مختلف از این قطعه تولید و در بازار عرضه می‌شوند. شما با تشخیص این گروه‌ها و ویژگی‌های هر کدام می‌توانید تفاوت‌های موجود در فرایند ساخت رولیک را بهتر درک کنید. انواع متداول رولیک از نظر کاربری شامل موارد زیر است:

  • رولیک معمولی یا پرسی

این نوع رولیک در رولیک سازی شامل استفاده از بلبرینگ‌های کهنه است. به همین دلیل با قیمت پایین‌تری به فروش می‌رسد. هم‌چنین در مورد ساخت این نوع رولیک باید بدانید که با متریال پلاستیک و تفلون تولید می‌شود. به علاوه قطعات تولیدی از نظر طول و قطر با هم تفاوت دارند.

  • رولیک تعویضی

رولیک تعویضی در فرایند رولیک سازی مشابه رولیک معمولی است. با این تفاوت که با کیفیت بالاتری تولید می‌شود. به همین دلیل عمر مفید طولانی‌تری هم خواهد داشت. البته در صورتی که در زمان ساخت به جای بلبرینگ کهنه از بلبرینگ نو و دارای کیفیت بالا استفاده شود.

  • رولیک ضربه گیر

رولیک ضربه گیر دارای یک روکش پلاستیکی است که از تفاوت‌های آن با سایر انواع رولیک در زمان تولید به شمار می‌رود. به دلیل این‌که رولیک‌های ضربه گیر در شرایط خاصی کاربرد دارند. در واقع از این رولیک‌ها در صورتی استفاده می‌شود که احتمال ریزش مواد بر روی تسمه نقاله وجود داشته باشد. در این صورت رولیک ضربه گیر با پوشش پلاستیکی خود از وارد شدن فشار بیش از حد به تسمه‌ها جلوگیری می‌کند.

  • رولیک فلزی

در فرایند تولید این رولیک از متریال فلزی استفاده می‌شود. ساختار و سایر ویژگی‌های آن تفاوت خاصی با سایر انواع این قطعه ندارد.

  • رولیک برگشت

رولیک‌های برگشت در رولیک سازی از نظر نوع طراحی با سایر رولیک‌ها تفاوت دارند. به این صورت که تسمه یا نوار را در زمان بازگشت نگه می‌دارند. یکی دیگر از مواردی که باید در زمان تولید این نوع رولیک به آن توجه کرد، جنس مواد مورد استفاده است. چون ممکن است متریال مورد نظر برای حمل دارای ویژگی سایندگی باشند. در این صورت لازم از از رینگ لاستیکی برای محافظت از رولیک استفاده شود.

  • رولیک پلیمری

این نوع از رولیک صنعتی در رولیک سازی به کیفیت بالا معروف است. به علاوه به صورت سبک تولید می‌شود. به خصوص در مقایسه با رولیک‌های فلزی در حدود 50% وزن کمتری دارد. به علاوه به دلیل نوع متریال تولیدی دارای قابلیت دوام در برابر سایش و خوردگی یا زنگ زدگی است. از دیگر خصوصیات ساخت این نوع رولیک باید به سطح صاف و تمیز آن اشاره کنیم. این ویژگی از جمع شدن مواد روی آن و انحراف تسمه نقاله‌ها جلوگیری می‌کند.

  • رولیک راهنما

رولیک راهنما در قسمت بالای ساپورت‌ها نصب می‌شود. بنابراین کارکرد آن جمع کردن نوار و ایجاد دیوار در لبه نوار است. چون این کار از ریزش مواد جلوگیری می‌کند. در فرایند رولیک سازی برای رولیک راهنما لازم است به این نکته توجه شود که نیاز به تست آب‌بندی ندارد. چون در زمان استفاده در معرض ذرات گرد و غبار و آلودگی قرار نمی‌گیرد.

انواع رولیک در رولیک سازی بر اساس جنس

یکی دیگر از مواردی که در رولیک سازی اهمیت زیادی دارد، جنس آن است. به دلیل این‌که متریال مورد استفاده در تولید می‌تواند فرایند ساخت را از نظر مراحل و زمان با تفاوت زیادی مواجه کند. پرکاربردترین انواع رولیک از نظر جنس عبارتند از:

  • رولیک استیل

رولیک استیل در رولیک سازی از متریال آلیاژ استیل تولید می‌شود. هم‌چنین شامل بلبرینگ‎های دارای استاندارد IP است. استیل به دلیل بهداشتی بودن بیشتر در خطوط انتقال مواد غذایی و کالا در فروشگاه‌ها و صنایع غذایی کاربرد دارد.

  • رولیکPVC

این رولیک از متریال جنس PVC در فرایند رولیک سازی تولید می‌شود. کاربرد اصلی آن در صنایع پتروشیمی و به طور کلی محیط‌های دارای رطوبت و گرد و خاک است. از دیگر مزایای آن می‌توان به ضد آب بودن، مقاومت در برابر مواد اسیدی و خوردگی آن اشاره کرد.

  • رولیک گالوانیزه

متریال مورد استفاده در این رولیک گالوانیزه است که در رولیک سازی بسیار محبوب است. در ساخت این نوع رولیک هم باید استانداردها رعایت شود. ولی از نظر سایز و ابعاد محدودیتی در تولید و طراحی وجود ندارد.

  • رولیک لاستیکی

این نوع رولیک با تنوع بالایی در رولیک سازی تولید می‌شود. به دلیل این‌که درصنعت کاربرد زیادی دارد و از نظر ضخامت مطابق با نظر مشتری سفارش‌گیری و ساخته می‌شود.

ویژگی‌های رولیک در رولیک سازی

موارد دیگری که باید در رولیک سازی در نظر گرفت شامل اندازه و قطر مورد نظر است که باید با در نظر گرفتن نوع دستگاه نوار نقاله مشخص شود. هم‌چنین قطر رولیک از ویژگی‌هایی است که باید در زمان تولید مشخص شود. به طور کلی هم مواردی مانند ظرفیت تحمل بار، مقاومت لازم در برابر عوامل محیطی، وزن رولیک، طراحی آن و غیره باید در زمان تولید در نظر گرفته شوند.

ساختار رولیک‌ها

یکی دیگر از مواردی که در رولیک سازی اهمیت دارد، ساختار رولیک است. ساختار انواع رولیک از نظر کاربرد و جنس به طور کلی با هم شباهت دارند. به این صورت که قسمت بیرونی یا رویه رولیک از لوله‌هایی با متریال مختلف ساخته می‌شود و به تسمه متصل است. این متریال شامل فولاد، آهن، استیل، آلومینیوم، تفلون و پلاستیک است. به علاوه می‌تواند ریخته‌گری یا اورتان یا چوب تراشکاری هم شده باشد.

در داخل رولیک هم یاتاقان‌ها و درپوش تعبیه شده‌اند. یاتاقان‌ها ضد اصطکاک هستند و درپوش وظیفه دارد از نفوذ گرد و غبار، آلودگی و رطوبت و غیره به داخل قطعه جلوگیری کند. در نهایت این قطعات حول یک محور یا شفت قرار دارد. شفت به پایه رولیک متصل است و دو سر آن یا به صورت رزوه یا به صورت چهارگوش ساخته می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 1 =